Märklig debatt: Vem har sagt att biblioteken inte ska ha personal?

Kommunalrådet Lena Baastad och jag skrev idag i NA om biblioteken (och särskilt om skolbiblioteken) och Tvärsnytt lyckades vinkla det som om vi inte ville ha personal på biblioteken… Vad vi skrev (läs nedan) var att biblioteken borde ha öppet ännu mer och att vi ska utveckla skolbiblioteken. Men självklart måste det skapas konflikt även om detta (Tvärsnytt frågade om detta var ”som problemen med nolltaxan på bussarna”, fast det klippte de bort i sändningen, som tur var…). Så här skrev vi i NA:
Den 10 april skrev Simon Nummela och Marianne Ageberg, elev respektive bibliotekarie på Rudbecksskolan, en debattartikel om hur biblioteken bör utvecklas. Låt oss börja med att be om ursäkt för att vi inte svarat tidigare, för den debatt Simon och Marianne tar upp är viktig och vi vill gärna fortsätta den. Vi båda har ett gemensamt ansvar för detta, Lena som kommunalråd ansvarigt för skolan och Björn som ordförande i Kultur- och medborgarnämnden med ansvar för folkbiblioteken.

I torsdags ordnades en heldag om skolbibliotekens framtid. För att få plats med alla anmälda fick man byta lokal – det om något är ett tecken på det engagemang som finns för biblioteken. Få andra verksamheter är så strategiskt viktiga för att vårt arbete för ett Örebro för alla ska vara framgångsrikt. För att uppnå vår paroll om att ”trygga barn klarar mer” måste vi framöver hitta bättre sätt att arbeta med läsning, böcker och egna studier. Vi har nämligen varit duktiga på att arbeta med att göra skolorna tryggare i Örebro (även om vi har mycket kvar att göra), men vi ser också att tillräcklig uppmärksamhet inte alltid lagts på kunskaper, på läsandet och på att uppmuntra alla de barn och ungdomar som brinner för att lära sig mer, att klara utmaningar och växa.

Vi måste hitta nya sätt att använda boken i skolan och att se till att biblioteken används ännu bättre för att fler barn och unga ska klara mer. Vi socialdemokrater lovar inte guld och gröna skogar; vi vet att vi bara kan klara välfärden i framtiden om vi är sparsamma och hushållar med örebroarnas skattepengar. Men vi vet också att alla nysatsningar inte behöver vara så dyra – bra idéer behöver inte alltid kosta mycket pengar. Om vi får fortsatt förtroende att leda Örebro även efter höstens val kommer vi därför att göra åtminstone tre viktiga satsningar på biblioteken:
1. Vi ska öppna bibliotekslokalerna så att de som vill kan använda dem. På sina håll innebär det att vi måste byta låssystem, möblera om och organisera om – om vi ska kunna ha så mycket öppettider som örebroarna vill måste lokalerna – och böckerna – vara tillgängliga även när det inte finns personal där.
2. Vi kommer att förstärka det gemensamma stödet till skolbiblioteksverksamheten. Det kan dels vara ökat stöd när det gäller inköp, utlåning och liknande men det ska framförallt handla om att skapa gemensamma resurser som uppmuntrar fler till läsande och som bidrar till att fler barn och ungdomar blir ”bokmalar” och så att fler skriver så att pennorna glöder… En idé vi vill pröva är en ”rullande biblioteksutställning” som gör läsande, böcker och eget lärande mer spännande även för elever på mindre skolor där skolbiblioteket är litet och har begränsat utbud.
3. Och sedan ett löfte som faktiskt kommer att kosta en del pengar (och som vi får åstadkomma inom de budgetramar våra nämnder har): Vi ska skapa nya resurser till utveckling av skolbiblioteken så att de, som Marianne och Simon skriver, kan bli ”en integrerad del av undervisningen och därmed bli ett stöd för eleverna i deras studier”. För att åstadkomma detta och uppnå den ständiga utveckling som de båda efterlyser, vill vi skapa en ”bokmiljon” som ska användas för skolor som har idéer på hur biblioteken kan utvecklas – och som lyckas engagera både lärare, föräldrar och elever i detta arbete. Vi har inte råd att anställa alltför många nya bibliotekarier men måste ändå hitta sätt att, som Simon och Marianne skriver, skapa ”bibliotek som sätter eleven i centrum”.

Vi vill fortsätta denna debatt och vi deltar gärna på fler möten för att diskutera detta framöver.

Lena Baastad, kommunalråd (s) med ansvar för skolan
Björn Sundin, ordförande (s) i Kultur- och medborgarnämnden

2 reaktioner på ”Märklig debatt: Vem har sagt att biblioteken inte ska ha personal?”

  1. Det är jätteviktigt att biblioteken i allmännhet blir mer tillgängliga och i synnerhet skolbiblioteken.
    När jag gick i Sörbyskolan på 70-talet fanns ett litet skolbibliotek men ingen bibliotikarie. Vi var några elever som tyckte
    om att läsa och fick ansvar att hålla biblioteket öppet någon/några (kommer inte ihåg hur ofta) eftermiddagar i veckan.
    Kanske det skulle kunna vara en idé att använda elever som har läsintresse att sprida det vidare till sina kamrater i skol-
    biblioteken.

    Lena Johansson

  2. Jo, det är en variant. Grundtanken är att vi till exempel genom att investera i låskort på biblioteken gör det möjligt för såväl elever som föräldrar, lärare eller föreningar att hålla biblioteket öppet. Genom att det ju registreras vem som använt sitt låskort kan man ju också hitta ansvariga om något missköts. Sådana system har vi sedan länge på kommunens idrottshallar och det fungerar alldeles utmärkt.

    Jag tror att just elevvarianten är extra smart – det är både en möjlighet för unga att få ta ansvar och förmodligen har unga lättare än ”vuxna” att övertyga sina kamrater om läsandet och om vilka böcker som är bra.

    / Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *